Nyord

Varje år utser Språkrådet och Språktidningen årets nyord. Ofta är det ord som har använts någon gång tidigare (ofta inom något eller några år) men som under året fått en ny innebörd eller en mer frekvent användande av en eller annan anledning. Ofta kan man se trender, händelser och nyheter återspeglas i årens nyord.

Vi har skapat en sida för respektive års nyord. Varje års nyord speglar årets nyheter och trender och det är en spännande tillbakablick genom historien. Det är också kul att se vilka ord man känner igen och inte, vilka nyord tio år tillbaka fick fäste och vilka var bara en fluga?

Årets nyord – 2023

Den senaste listan presenterades i december 2023. Här finns som brukligt ord som relaterar till förändringar i samhället, nyheter och elektronik, till exempel ”AI-klonad” och ”generativ AI” eller ”korankris” och ”det svenska tillståndet”. Läs hela nyordslistan för 2023 här!

Ungefär en tredjedel hamnar i ordlistan

Språkrådet skriver själva att ungefär en tredjedel av nyorden någon gång hamnar i Svenska Akademins Ordlista. Nyorden är alltså inte alls en garanti för att orden kommer bestå – det kan också bara vara korta trender som beskriver någon form av nyhet. Några exempel på ord som beskrev en kort trend och som sedan inte överlevde så länge var ord som var relaterade till vulkanutbrottet på Island år 2010. På 2010 års nyordslista fanns ett helt gäng relaterade ord som ”askstoppad”, ”asktåg”, ”askänka” och så vidare – ord som sedan snabbt dog ut.

Här följer länkar till årets och tidigare års nyordslistor