Vad betyder bracka? Här hittar du förklaringar, böjningar, uttal med mera
bracka
uttal: [ ²brak:a ]
(brackan, brackor)
Vad betyder bracka?
bracka substantivvardagligt- inskränkt person
- (oftast i plural) byxa
- (egentligen gammal studentbeteckning för icke-student) okultiverad människa, person utan vidare vyer
Synonymer till bracka
- Hittade inga synonymer till bracka...
Ordets historia/ursprung
bracka, nu vulg. i betyd,'kälkborgare', 1748: clappere Braccos, i enskämtdikt av en Uppsalastudent (A.Engström Kryss o. landkänning),Wallenberg o. 1770, Weste 1807, egentl. == ä.nsv. bracka, byxa, Hels. 1587 =. ä. da.bracker plur., snarast från latin bracca,biform till brāca, byxa, vilket självtlånats från keltiskan, som väl i sin turi mycket gammal tid fått ordet frångerm. språk, där det motsvaras av fsv.brōk, fornisländska brók (plur. brǿkr), fornsaxiska brôk,fornhögtyska bruoh (ty. dial. bruch), angelsaxiska eller fornengelska bróc(plur. bréc, bakdel, vartill engelska breeches,knäbyxor), väl i avljudsförh. till germ.vb. *brekan = nyhögtiska brechen, bryta (seOrdets historia kommer från Svensk etymologisk ordbok, Elof Hellquist (1922)
Korsordsledtrådar & korsordssvar
Ibland kan korsordsfrågor och korsordssvar ge lite ledtrådar till hur man på ett annorlunda eller litet underfundigt sätt kan beskriva ett ord. Tyvärr så har vi inte hittat några för ordet bracka ännu.
Exempelmeningar som innehåller bracka
Det kan underlätta att se ett ord man inte använder så ofta i en riktig mening, därför har vi hämtat meningar från olika källor (främst skönlitteratur, nyheter & akademiska tidsskrifter) och sammanställt dessa nedan.
- En bracka och något värre än en bracka.
- Fadern beskrivs som en ilsken dräng, som en underofficer utan självaktning och självbehärskning, som ett djur, en vilde och en bracka.
- 518 Getingen, Hvad är en Bracka ?, 1869 : 2.
- Det går delvis att relatera denne Bracka till Self-made man-idealet.
- Det skulle vara roligt att bo hos dem, fast de antagligen skulle tycka att hon var en riktig bracka.
- Bracka i den här betydelsen är ett studentpåfund – det förekommer först i en skämtdikt skriven av en Uppsalastudent på 1700-talet.